Valentino

idag såg jag på the oprah winfrey show eftersom jag inte hade ngt annat för mig. då var det lite dokumentärer om olika kändisar t.ex. drottningen av england och då den megakända designern Valentino. så då fick jag en idé att göra en "kändiskoll" om den pensionerade designern. jag vet att det är mkt text men det är faktiskt ganska intressant om man har "mode-hjärna".



Valentino Garavani, eller Valentino Clemente Ludovico Garavani, föddes dem 11 maj 1932. Valentino blev intresserad av mode i grundskolan, och som 17-åring flyttade han till Paris för att satsa fullhjärtat på sitt intresse, med hjälp av sina föräldrar Teresa de Biaggi och Mauro Garavani. Väl i Paris studerade han på Ecole des Beaux Arts och på Chambre Syndicale de la Couture Parisienne .
Efter studierna började han jobba, först hos Jacques Fath, därefter Balenciga, Jean Desses och Guy Laroche. 1959 återvände Valentino Garavani till Rom, tillsammans med sin älskare Gerald Nant, för att starta sitt eget märke.
Hans första kollektion påminde mycket om de kreationer han gjorde under sin tid i Paris, och inför hans första visning flögs modeller in från Paris. Valentino blev känd för sina röda klänningar, och hans kreationer kom att sätta namnet på en viss nyans av rött, nämligen "Valentino-rött", en ljus, blodröd nyans av rött.
Den 31 juli 1960 träffade Valentino en herre vid namn Giancarlo Giammetti på Café de Paris i Rom. Giammetti gav Valentino lift hem och det var starten på en lång vänskap och också ett framgångrikt partnerskap - både professionellt och privat. Giammetti fokuserade på affärerna, medan Valentino helt och fullt kunde lägga sin tid på design. Duon blev en framgångssuccé tillsammans. De var ett par i tolv år. Innan han träffade Giammetti var han förlovad med den italienska skådespelerskan Marilù Tolo. Hon var den enda kvinna som Valentino älskat.

1962 kom att bli året då Valentino fick sitt internationella genombrott. Platsen var Florens, den tidens modehuvudstad, och hans show hyllades av pressen och de internationella stjärnorna fick upp ögonen för hans design, några av dem var Jacqueline Kennedy Onassis och Elizabeth Taylor.
Faktum är att Valentino designade klänningen Jackie Kannedy hade på sig när hon gifte sig med Aristotle Onassis.

Den 4 september 2007 berättade Valentino att han skulle gå i pension efter sin haute couture-visning i Paris, som hölls dem 23 januari 2008.
Det blev Alessandra Facchinetti som tog över rollen som chefsdesigner på modehuset Valentino, hon kom närmast från House of Gucci.

källa


Kommentarer
Postat av: Anonym

svar: åh tack :D



vad har du för dig? :)

2009-08-12 @ 20:10:29
URL: http://fridasfoto.webblogg.se/
Postat av: bella

tack så mycket! :D

2009-08-12 @ 20:32:33
URL: http://isabellaaaaj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0